12.2.2011

Tähdet

Avaa kuvateksti tästä (Caption)

16 kommenttia:

 1. Seuraa tyhmä kysymys ;) Miten nuita tähtiä voi saaha nuin paljon näkyviin..?? Mulla tulee kuvista tosi pimeitä, johtuneeko kamerasta?? En omista järkkäriä, vaan Panasonicin Lumix DMC-TZ10:n. Jalustan kans olen kokeillu, tähtikuvausmoodilla, suljinaika 15-60s...

  VastaaPoista
 2. Unbeleivably beautiful !! Masterpiece!

  VastaaPoista
 3. Olisikohan tuossa mukana myös lumihiutaleita?
  Aika matalalla on tähtitaivas, ihan männyn oksillakin?

  VastaaPoista
 4. Jaana: Ihan hyvä kysymys;)

  Tuossa kuvatekstissä kirjoittelinkin, että keväällä ilma on usein kuulaampi kuin syksyllä, vaikka maisema onkin mustempi. Kuvaushetkellä ilman läpinäkyvyys oli tavallista suurempi, ja siksi nostin ISO arvon aina 1600 asti.

  Tähtiä ei juuri kannata valottaa kauemmin sekunneissa, kuin mitä kameran linssin polttoväli on milleissä (kinofilmivastaava). Sen jälkeen tähdistä alkaa tulla viivoja.
  Pidempi valotus ei myöskään saa himmeämpiä tähtiä kuvaan, juuri tuosta maapallon pyörimisestä johtuen. Tarvittaisiin siis tähtien seurantakoneistoa, mutta silloin maisema tulisi vastaavasti viivamaiseksi.

  En tunne kameraasi, mutta uskoisin max valotusajan olevan n. 15 s. Koska objektiivi on kiinteä, eli sitä ei voi vaihtaa, on ainoa mahdollisuus lisätä herkkyyttä. Tällöin alkaa taas kohina häiritä, eli herkkyydestä ei aina ole vastaavaa hyötyä.

  Ehdottaisin siis katsomaan paljain silmin, koska tähtiä näkyy eniten ja kuvaavan silloin tuolla 15 s valotusajalla ja täydellä aukolla. Taivaan ’kuulaudella’, eli siitä miten vähän vesihöyryä on ilmassa, on todella suuri vaikutus siihen miten himmeitä tähtiä tulee kuvaan. Pienikin vaihtelu ilman kosteudessa vastaa samaa kuin valotusajan kaksinkertaistamista.

  KooTee: Männyn oksilla näkyvät keltaisemmat tähtimäiset ’pisteet’ ovat lunta. Mäntyä kiertävät valkoisemmat pisteet ovat Ajomiehen tähtiä. Tähtiä voi seurata tähtikartasta, vaikka vähän hankalaa onkin.

  Tähtitaivas jatkuu todellakin aivan horisonttiin asti. Taajamissa tähtiä harvoin näkyy kovin alas pienestä usvasta ja valoista johtuen

  VastaaPoista
 5. Hyvää kannattaa odottaa. Uskomaton tähtitaivas.

  VastaaPoista
 6. Kiitos neuvoista!! Nuitten kanssa uutta yritystä taas joku kaunis yö :)

  VastaaPoista
 7. Niinpä näkyy olevan, siis lunta. En suurentanut kuvaa silloin, kun kommentin kirjoitin,ei pitäis sanoa mittän ennenkuin on tarkistanut kuva, =D

  Täällä ei paljon tähtitaivaita kannata kuvailla.

  VastaaPoista
 8. Jee kolmas tähti oikealta on se oikea, hyvä kuva. Itse odotan vieläkin revontulia testaus mielessä.

  VastaaPoista
 9. Kaunista taivaan kipunointia. Ihanaa, että sinulla on tällainen osittain yökuvaukseen keskittyvä blogi, tähti- ja kuutamokuvia ei juurikaan näe muissa blogeissa.
  Epäilen saisinko tähtikuvia kamerallani (Canon EOS 500D), mutta jos saisin, voisiko se onnistua laajakulmalla(17-40 mm) vai mieluummin jollain muulla objektiivilla?

  VastaaPoista
 10. Manteli: Minulla oli aikaisemmin sama kamera. Objektiivissa on tärkeintä valovoima ja myös piirto reunoilla täydellä aukolla.
  Tähtikuvissa tulevat herkästi virheet esiin.

  Jos haluaa maisemaa mukaan, mahdollisimman laajasta kulmasta on silloin etua. 17mm tuossa rungossa on hyvä tähtivalokuvaukseen.

  Laita täysi aukko, ja 20s valotus ISO 400-1600. Kokeile eri herkkyyksiä.

  Kuten aikaisemmin olen maininnut,tuo ilmakehän läpinäkyvyys on tärkeä tekijä. Kun alkaa seuraamaan tähtien näkyvyyttä taivaalla, huomaa nopeasti, miten suurta eroa himmeiden tähtien näkyvyydessä on.
  Kuutamolla saa maisemaa mukaan ja taivaalle sävyjä, kuuttomana yönä enemmän tähtiä.

  Suurin ongelma on monesti kylmyys. Ylipukeutumisesta on etua :)

  Mutta noilla edellä mainituilla arvoilla saat varmasti hyviä kuvia. Kokemus auttaa näkemään tilanteen, milloin kannattaa kuvata ja millä arvoilla.

  VastaaPoista
 11. Kiitos hyvistä neuvoista, Seppo, varmasti joskus yritän yökuvausta. Laajakulman valovoima ei ole hääppöinen (f4), mutta 100-millisessä on f2.8 ja heppoisessa 50-millisssä f1.8. Kohinat ovat melkoiset jo ISO 800-arvolla.

  Nyt ei oikein innosta yökuvaus, viime yönä Virroilla -32, siinä
  hyytyvät sekä kuvaaja että kamera:)

  Hyvää Ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 12. Aivan upea kuva! Niin hämmästyttävän paljon tähtiä. Oi olet kirjoittanut tänne kommentteihin mielenkiintoisia neuvoja tähtitaivaan kuvaamiseen, taidan kokeilla noiden avulla. Hyvää ystävänpäivää sinulle :)

  VastaaPoista
 13. Ymparistossa ei taida olla liian paljon suurkaupunkeja yovalaistuksineen.

  VastaaPoista
 14. Kiitos upeasta kuvasta ja hienoista ohjeista! Taidan itsekin hankkia kolmijalan ja alkaa harjoitella! :)

  VastaaPoista
 15. Kiitos uusille kommentoijille!

  Kannattaa kokeilla. Ilma on yleensä kylmä, mutta maisemat ja kuvaustilanne (jos ottaa mukaan retkituolin ja siihen lampaantaljan) korvaa kaiken vaivan.

  Voi rauhassa katsella mahtavaa hiljaista maisemaa ja tähtitaivasta. Kannattaa kokeilla sitäkin.. :)

  VastaaPoista